16 Ekim Dünya Gıda Günü Dolayısıyla Diyetisyenimiz Aslı Aslan Bilgilendirmede Bulundu
Dyt. Aslı Aslan; “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO ) nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim 1945 dolayısıyla her yıl 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Gıda Günü’nün 2024 yılı teması; “Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıdaya Erişim Hakkı” olarak belirlendi.
Gıda, hava ve sudan sonra en temel üçüncü insan ihtiyacıdır, herkes yeterli gıdaya sahip olmalıdır. Bu yıl belirlenen tema da herkesin güvenli, besleyici ve çeşitli gıdaya erişiminin temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çekiyor.
Dünyada 2,8 milyardan fazla insan sağlıklı ve dengeli beslenme ihtiyacını karşılayamıyor. Sağlıksız diyetler, yetersiz beslenme, mikro besin eksiklikleri ve obezite; her türlü yetersiz beslenmenin önde gelen nedenidir. Bunun için bu yıl belirlenen temanın doğrultusunda tarlalarımızda, balık ağlarımızda, pazarlarımızda, sofralarımızda herkes için daha fazla besleyici yiyecek çeşitliliği bulunmalıdır. Herkes yeterli, besleyici, çeşitli, uygun fiyatlı ve güvenilir gıdalara erişim hakkına sahip olmalıdır.
Ne yapabiliriz?
Harekete geçin!
Herkes için gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmeyi sağlamak amacıyla, hükümetler, özel sektör, çiftçiler, akademi, sivil toplum ve bireylerin daha çeşitli, besleyici, uygun fiyatlı, erişilebilir, güvenli ve sürdürülebilir gıdaların sağlanması için birlikte çalışmaları gerekmektedir.
Birlikte değişimin kendisi olabiliriz.
Gıda bir haktır her zaman herkes için her yerde.” Dedi.