1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası Dolayısıyla Onkoloji Hekimimiz Uz. Dr. Kerem Oruç Bilgilendirmede Bulundu
01 Nisan 2024

Kanser kontrolsüz hücre bölünmesi sonucu ile ortaya çıkan, çok sayıda hastalık tablosu için kullanılan ortak bir terimdir. Toplum farkındalığının artırılması, tarama programlarının yaygınlaştırılması ile erken tanı konulabilmesi için her yıl 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş, kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu bilincini yaymaya sağlamaya çalışılmaktadır.

Kanser tanısı; bireyi ve yakınlarını fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden derinden etkiler. Kanser ile ilgili toplum bilincinin oluşması, tarama programları ile erken tanı konulabilmesi ölümlerin önüne geçebilmek için önemli bir yol olarak gözükmektedir.

Kanserden korunma; birincil, ikincil ve üçüncül korunma olarak üçe ayrılabilir. Birincil korunma kanser oluşumu öncesinde dikkat edilmesi gereken durumları kapsar. Sigara kullanmamak, pasif içicilikten korunmak, alkol tüketiminden kaçınmak, egzersiz yapmak, kilo kontrolü sağlamak, meyve ve sebzeden zengin beslenmek, işlenmiş gıdalardan, doymuş ve trans yağlardan uzak durmak, güneş koruyucu (UVA ve UVB) kullanmak, aşırı güneş maruziyetinden sakınmak, hepatit b virüsüne karşı aşılanmak birincil korunma içinde yer almaktadır. Kanser tarama programlarına katılmak erken tanı konulabilmesi ikincil korunmada yer almaktadır.

Meme kanseri, kalınbağırsak kanseri ve rahim ağzı (serviks) kanserinde kanser tarama programları mevcuttur. Şu unutulmamalıdır ki; kanser tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken tanı hayat kurtarır.

Eğitim Birimi tarafından hastanemiz poliklinik girişinde stant açılarak broşürler eşliğinde vatandaşlar bilgilendirildi.

• DR. KEREM ORUÇ
  • KANSER HAFTASI