Yozgat Şehir Hastanemizde Deri Greftlemesi Tekniği Uygulandı.
11 Mart 2021


  • Deri Greftlemesi 01.JPG
  • Deri Greftlemesi 02.JPG
  • Deri Greftlemesi 03.JPG
  • Deri Greftlemesi 04.JPG
  • Deri Greftlemesi 05.JPG

Yozgat Şehir Hastanemizde Yanık hastalarının tedavisine Temmuz 2020 tarihinde vatandaşlarımızın hizmetine sunulan Op. Dr. Emil HÜSEYİNOĞLU sorumluluğundaki Genel Cerrahi Kliniğimizde bulunan Yanık Odası'nda aralıksız olarak devam edilmektedir.

         Yanık hakkında bilgilendirmede bulunacak olursak; derinin yüksek ısı ile canlılığını yitirmesidir. Isının yüksekliği veya temas süresine bağlı olarak derinin yüzeyel, orta ve derin tabakaları yanarak ölü hale gelebilir. Derinin yüzeysel ve orta tabakalarında çok sayıda duyu siniri bulunmaktadır. Dış dünya ile temasımızı dengeleyen bu sinirler çok hassastır. Yanık bu sinirleri uyararak ciddi bir acının ortaya çıkmasına yol açar.

         Yanıkların ciddiyeti derinlikleri ile orantılı olarak artar. Yanıkların derinliğini saptamak bir uzmanlık işidir. Bu nedenleciddi yanıkları olanların hemen bir yanık merkezine veya bu konuda deneyimli bir hastaneye başvurmaları ve kendi kendilerini tedavi etmeye kalkışmamaları önerilir.El yüz ve genital bölge yanıkları mümkünse hastanede yatırılarak tedavi edilmelidirler çünkü bu bölgede oluşacak sekeller hayatı çok olumsuz etkileyebilir. Şöyle bir örnek verirsek 4-5 cm çapındaki bir ikinci derece yanık ayaktan merhemler sürülerek tedavi edilebilirken ayni derinlikteki ikinci derece yanık vücudun üçte birini tutmuş ise hayati tehlike taşır ve mutlaka hastanede yatırılıp sıvı tedavisi ve özel beslenme desteği ile tedavi edilmelidir. Üçüncü derece yanıklarda derinin tamamı yandığından çok kez hastanede deri yaması (greft) konularak tedavi edilmeleri gerekir.

         Yanık Hastasında İlk Yardım amacıyla acil yardım hattını (112) aradıktan ve kendi güvenliğinizi sağladıktan sonra hasta kaynaktan uzaklaştırılmalıdır (Elektrik yanıklarında, elektrik kaynağı ile hastanın bağlantısını kesilmeli). Yanık yarasını soğuk tutmalı bu esnada hipotermi’den kaçınmalı, yanık hastası mümkün olduğunca ılık tutulmalıdır. Yanan giysiler derhal çıkartılmalı. Yüzük, kemer, saat, mücevherat gibi aksesuarlar da çıkartılmalıdır.

         Yanık yarası soğutulurken, akan çeşme suyu ile (8-15 °C ) yıkanmalı (Yarayı yumaşatmamak için 5 dakikadan uzun tutmamak gerekir). Bu işlem yanıktan sonraki ilk 3 saat içinde yapılmalıdır. Buz asla kullanılmamalıdır, vazokonstrüksiyona neden olur ve daha fazla doku hasarı ve hipotermiye yol açar. Kimyasal yanıklarda yıkama işlemi bir saat devam etmelidir. Yanık Hastasının vücut ısısı 35 °C’nin altında ise yanık yarasının soğutulması durdurulmalıdır. Yanık yarası temiz, kuru bir bezle kapatılmalıdır.

         Op. Dr. Emil HÜSEYİNOĞLU yaptığı açıklamada; “67 yaşındaki kadın hastamız kendi bahçesinde anız yakarken şalvarının aniden alev alması sonucu termal yanık nedeniyle acil servise başvurdu. Yapılan ilk muayenesinde her iki bacakta toplam vücut yüzey alanının %15’ini içeren üçüncü derece yanık oluştuğu tespit edildi. Gerekli ilk müdahale ve tedavinin ardından servise yatışı yapıldı. Günlük tedavisi, pansumanları azami dikkat ve hassasiyet ile aralıksız yapıldı, tedavi süresince iyileşme yakından takip edildi. Gerekli durumlarda hastanın hasarsız olan lomber bölgesindeki sağlam doku kullanılarak deri greftlemesi tekniği uygulandı. Hastamız halen servisimizde yatmakta olup deneyimli sağlık personelimiz tarafından tedavi ve yakın izlemi devam etmektedir. Aynı zamanda uzun süren immobilizasyondan dolayı oluşabilecek hareket kısıtlılığını minimuma indirebilmek amacıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon da yapılmaktadır. Daha önce yanık hastalarımız çevre illere gitmek zorunda kalıyordu ancak Yanık Odası’nın hizmete geçmesi ile birlikte artık neredeyse tüm tedavilerini hastanemizde ekibimizin özveri ve emeği sayesinde eksiksiz alabilmektedirler.“ dedi.

Hastamıza acil şifalar diler, Yozgat Şehir Hastanemizde Deri Greftlemesi tekniği uygulayan hekimimiz Op. Dr. Emil HÜSEYİNOĞLU’na ve ekibine teşekkür ederiz.