Yozgat Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Necip Fazıl Aras Pandemi Sürecinde Sünnet Konusunda Aileleri Bilgilendirdi.
08 Kasım 2020

Pandemi sürecinde erkek çocukları için en uygun ve doğru şartlarda sünnetin nasıl ve nerede yapılacağı merak konusu oldu. Peki bu süreçte sünnet nasıl ve nerede yapılmalı? Yozgat şehir hastanesi çocuk cerrahisi uzmanı Op.Dr.Necip Fazıl Aras pandemi sürecinde sünnet konusunda aileleri bilgilendirdi.
Genel anestezinin 4 yaş altındaki çocuklarda ilerde öğrenme güçlüğüne sebep olduğuna dair çalışmaların olduğunu belirten Dr.Aras pandemi sürecinde ameliyathanede ve üstelik genel anestezi altında yapılacak bir işlemin Covid-19 bulaşı açısından riski oldukça artırdığını ve ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti. Dr. Aras “Merkezimizde lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma) poliklinik şartlarında en fazla iki ebeveyn eşliğinde ve pandemi önlemleri altında steril şartlarda sünnet yapmaktayız. Görevde olduğumuz süre zarfında zaten lokal anesteziyle ve poliklinik şartlarında yaptığımız sünnet işlemini pandemi sürecinde de hijyen ve dezenfeksiyon önlemlerini daha da artırarak yapmaya devam ediyoruz. Lokal anestezi sayesinde hastalarımız hastanede yarım saat gibi kısa bir süre bulunmakta ve hemen eve gönderilebilmektedir. Bu sayede en uygun şartlarda maksimum sayıda hastaya hizmet verme şansımız olmaktadır. Yaklaşık 15 ay gibi bir sürede 2000. sünneti gerçekleştirdiğimiz geçtiğimiz günlerde, hem geleneksel hem tıbbi açıdan önemi tartışılmaz olan sünnet işlemini yeni normalde  aynı kalitede yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Sünnetin doktor olmayan kişiler tarafından ve evde yapılmasının yasak olduğunu belirten Op.Dr.Necip Fazıl Aras, bu iş için en uygun yerlerin tıp merkezi, hastane ve sünnet klinikleri gibi sterilite önlemleri alınan dezenfeksiyona önem verilen yerler olduğunu belirtti. Yozgat şehir hastanesine alo 182 den randevu alarak gelen hastaların sünnet için ön muayenenin ardından hastanın ve polikliniğin uygunluğuna göre gerek aynı gün gerekse yeni bir randevu oluşturularak sadece sünnet için ayrılmış ayrı bir saatte işlemlerinin tamamlanıp taburcu edildiğini belirten Dr.Aras Covid-19 açısından aileleri şöyle uyardı; “ Maske ve mesafe kurallarına önem gösterilmesi hem hastaneye başvurularda hem de sosyal hayatımızda oldukça önemli. Sünnet sonrasında düğün, tebrik, kutlama gibi gelenekleri bir kenara bırakıp kendimizi ve çocuklarımızı koruyalım. Ayrıca sünnet için hastaneye gelmeden önce kendinizde ya da çocuğunuzda ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi semptomlar varlığında işlemden vazgeçip kendinizi evde karantinaya almanızı tavsiye ederim.”.