Nöroloji Hekimimiz Uz. Dr. Onur BULUT Parkinson Hastalığı Hakkında Bilgilendirdi.
Parkinson hastalığı beyinde dopamin adı verilen, beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkan yavaş ilerleyici, bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır. Tipik olarak orta ve ileri yaşlarda ve ortalama 60 yaş civarında başlayan bir hastalık olmakla birlikte genç yaşlarda da başlayabilir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.
Koku duyusu kaybı veya azalması, kabızlık ve uyku bozuklukları (uyku sırasında konuşma, gülme, haykırma, yakalama, boşluğa yumruk atma, tekmeleme, ayağa kalkma veya yataktan sıçrama gibi) gibi semptomlar ön belirtiler olarak görülürken ilerleyen aşamada titreme, hareketlerde yavaşlama, özellikle dar yerlerden geçerken donma, eklemlerde katılık ve düşmeler gibi motor belirtiler ortaya çıkar.
Parkinson hastalığının tedavisi genellikle ağızdan alınan ilaçlarla yapılır. Uygun hastalarda cihaz desteği ile verilen ilaçlar ya da cerrahi yöntemlerle tedavi mümkündür. Egzersiz tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır.
Titreme
Hareketlerde yavaşlama
Yüz ifadesinde donukluk
Kaslarda katılık
El yazısında küçülme
Yürürken kolları sallamama
Küçük adımlarla yürüme
Yumuşak ve alçak sesle
Monoton konuşma
Ağızdan salya sızması ve yutkunma zorluğu
Vücut postürünün öne eğik şekil alması
Kabızlık
Aşırı terleme
Ağrı, kas spazmları şikâyetleri olan vatandaşlarımızın bir nöroloji hekimine başvurmasını öneriyoruz.
11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla tüm hastalarımıza acil şifalar ve sağlıklı günler diler, vermiş olduğu bilgilerden dolayı Nöroloji Hekimimiz Uz. Dr. Onur BULUT’a teşekkür ederiz.