Psikiyatri Uzmanımız Uzm. Dr. Nihan COŞKUN Kumar Bağımlılığı Hakkında Bilgilendirmede Bulundu.
27 Eylül 2019

Psikiyatri Uzmanımız Uzm. Dr. Nihan COŞKUN kumar bağımlılığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Kumar oynama davranışının tekrarlayıcı, sorunlu ve sıkıntıya yol açar hale gelmesine denir.

Kumar Bağımlılığı 12 aylık bir süre içerisinde aşağıdaki belirtilerden en az 4’ünün sağlanması üzerine konur. 
Giderek daha çok parayla kumar oynama ihtiyacı
Kumar oynamayı bırakma ya durdurma girişimleri sırasında huzursuzluk veya kolay öfkelenme
Kumar oynamayı denetim altına almak, bırakmak ya da durdurmak için çok sayıda başarısız çaba
Sık sık kumar oynamak üzerine düşünmek
Sıklıkla sıkıntılı olduğu zamanlarda kumar oynamak
Para kaybettikten sonra yitirdiklerini tekrar kazanmak için yeniden kumar oynama
Kumar oynadığını gizlemek için yalan söyleme
Kumar nedeniyle önemli bir ilişkisini, işini, eğitim ya da iş olanağını tehlikeye atma ya da kaybetme
Kumar nedeniyle içinde bulunduğu umutsuz parasal durumlardan kurtulmak için başkalarının parasal kaynaklarına güvenme

Bu hastalıkta ailesel yatkınlık olduğu kadar çevresel etmenler de etkilidir. Kumar bağımlılığına sıklıkla alkol ve madde kullanım bozuklukları, duygudurum ve kaygı bozuklukları ile kişilik bozuklukları eşlik edebilir. Tedaviye başlamadan önce bu eştanıların tedavisi gerekir. Erkeklerde sıklıkla kadınlara göre daha erken yaşta başlar.

Hastalarda bazı sorunlu düşünce alışkanlıkları mevcuttur. Bunlardan en önemlisi ‘şansa dayalı bir oyunu’ kontrol edebilecekleri illüzyonudur. Kumarı şansa değil, beceriye dayalı bir oyun olarak kabul eder ve kayıplarını da yanlış yaptıkları bir şeye atfederler. İkinci en önemli düşünce hataları bir önceki oyunda kaybetme ya da kazanmalarının bir sonraki oyunu etkileyeceğini düşünmesidir. Örneğin önceki 15 oyunda kaybetmiş olmak demek, artık kaybetme olasılığının yok olduğu anlamına gelmez. Her yeni oyunda her iki olasılık yine eşit olarak mevcuttur. 
Kumar bağımlılarının %10’undan azı tedavi arayışına girer bu yüzden en önemli basamak motivasyonu tanımak ve güçlendirmektir. Tedavi motivasyonu içsel olursa başarı şansı yüksektir, tehdit, baskı gibi dışsal kaynakları verimli olmaz. Kumar oynamaya devam etmenin faydaları ve zararları terapistle görüşülür. Amaç hastayı kumarın zararları konusunda eğitmek ya da ders vermek değil, hastanın bulunduğu noktadan kumar oynamanın onun hayatındaki etkilerini keşfetmesine yardımcı olmaktır. Sıklıkla kumar oynama davranışı için riskli zaman ve durumlar vardır. Terapi sürecinde hastanın davranışlarının ve düşüncelerinin daha iyi farkına varmasına yardım edilerek bu riskler belirlenir ve aşılması için gerekli önlemler tartışılarak bir eylem planı oluşturulur. Keyif alabilecekleri yeni alanlar edinmeleri için teşvik edilir. Sıkıntı ve sorunlarla baş etmek için yeni davranışlar ve stratejiler geliştirilir. Kaybedilen parayı geri kazanacağına dair bir inanç gibi kumar oynamayı tetikleyen düşünceler varsa bunların ne kadar gerçekçi ve uygun olduğu ele alınır, yerine daha mantıklı düşünceler geliştirilir. 
Kumar bağımlıları sıklıkla söyledikleri yalanlar nedeniyle ailelerinin güvenini kaybetmiş olabilir. Bu nedenle tedavinin ilk aşamalarında aileden yeteri desteği görememek hayal kırıklığı yaratabilir. Bu durumun farkında olmalı ve gerekirse aile görüşmeleriyle süreç desteklenmelidir.

Detaylı bilgi ve destek için psikiyatri polikliniklerimize başvurabilirsiniz.
#yozgatsehirhastanesi