Göğüs Hastalıkları Uzmanımız Uzm. Dr. Merve Nizam ŞAHİN Astım Hastalığı hakkında önerilerde bulundu.
Astım hastalığının bulguları öksürük, nefes darlığı ve hışıltıdır. Bu şikayetlerin uzun sürmesi veya tekrarlaması halinde hastanın astım olabileceği mutlaka düşünülmelidir. Astımda görülen öksürük, inatçı, tekrarlayan, gece ve sabaha karşı daha da belirginleşir ve uykudan uyandırabilir.
Tedavinin hedefi astım semptomlarının iyi kontrolü ve bireyin normal günlük aktivitelerin yapılabilmesidir.Astım kronik bir hastalık olduğu için bu sorunların aşılması ancak iyi bir hekim ve hasta işbirliği ile sağlanabilir. Hastanın/ailenin eğitimi ve hekim ile iyi işbirliğinin kurulması astım kontrolünün sağlanmasının en önemli basamağıdır. Bu işbirliğinin sağlanması ve hastanın eğitimi için tüm imkanlar kullanılmalıdır. Bu sayede astım daha kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir.
Astımı tetikleyen birçok faktör vardır. Barındığımız, yaşadığımız ve uğraş verdiğimiz her şey astımı tetikleyici faktör olabilir. Astımı tetikleyen başlıca nedenler arasında allerjenler (bina içi ve bina dışı allerjenler), sigara (aktif ve/veya pasif içicilik) , ev içi ve dışı hava kirliliği, irritanlar -İş yerindeki kimyasallar, egzersiz , enfeksiyonlar (sık enfeksiyon geçirme ve viral enfeksiyonlar) , kronik üst solunum yolu hastalıkları , besinler, katkı maddeleri, gastroözofagial reflü , psikolojik faktörler sayılabilir.
Astım hastalarına başlıca öneriler; doktor kontrolünde olmaları, sigaradan uzak durmaları, aşırı parfüm kullanmamaları, grip aşısını her yıl olmaları, astıma eşlik eden hastalık varlığında mutlaka tedavi ve kontrol altında olunması, risk faktörleriniz varsa onlarla mücadele etmeleri, hastalandığınız zaman tedavi olmayı geciktirmemeleri, doktor tarafından verilen astım ilaçlarını önerildiği doz ve sürelerde kullanmaları, hışıltılı solunum oluyor ve kendisini iyi hissediyor bile olsanız mutlaka doktoruna muayene olması, astım ilaçlarını kullanmayı hastalığınız rahatlar rahatlamaz asla bırakmamaları (doktoruna danışması) ,yetersiz tedavi astımın ağır astım haline dönmesinde önemli olduğunu unutmamaları, astım hasta eğitimi veren toplantılara katılmalarıdır.