Enfeksiyon Hastalıkları Hekimimiz Uz. Dr. Dilek Yılmaz Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hakkında Bilgilendirmede Bulundu
18 Haziran 2025

Enfeksiyon Hastalıkları Hekimimiz Uz. Dr. Dilek Yılmaz Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hakkında Bilgilendirmede Bulundu

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

KKKA vakaları, hastalığın başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemden başlayarak ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalık ülkemizde bulaştırıcısı kene türünün yaşam alanlarıyla uyumlu bir şekilde görülmektedir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır.

Hastalık ülkemizde başlıca hastalık etkenini taşıyan kenenin tutunması veya bununla temas sonucunda bulaşmaktadır.

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır.

Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle şikayetler yönünden izlemeli şikayet olması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

Keneler üzerine kolonya vs gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır.

Kene popülasyonu artışının önüne geçilmesi için kontrolsüz avlanma (keklik, bıldırcın, vs.) engellenmelidir.  

Dr. Dilek YILMAZ