Dünya Glokom Haftası Dolayısıyla Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız Op. Dr. Mehmet İçöz Bilgilendirmede Bulundu
Glokom yani göz tansiyonu, dünya genelinde ger dönüşümsüz körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir. Bu nedenle farkındalığı arttırmak amaçlı, her yıl Mart ayının 2. haftası Dünya Glokom Haftası olarak kutlanmaktadır.
Glokomun tanı ve tedavisindeki gelişmelere rağmen, bu hastalığa bağlı körlükler her geçen gün artmaktadır. Günümüzde glokom bir halk sağlığı sorunudur. Hastalığın başlangıç evresinde semptom vermemesi ve erken tanıdaki zorluklar nedeniyle neredeyse hastaların yüzde ellisi teşhis ve tedavi edilemediği için geri dönüşümsüz kayıp ile karşı karşıyadır.
Glokomun 40 yaş üzerinde toplumda görülme sıklığı %3-5 arası olup, bugün tüm dünyada 80 milyon glokom hastası olduğu bilinmektedir. Bu oran ve sayılar azımsanmayacak düzeydedir, tüm hastalarımız bu hastalık açısından dikkatli olmalıdır. Bu nedenle yıllık düzenli takipler çok önemli olmaktadır. Ayrıca diğer aile bireylerinde glokom varlığı riski 5-6 kat arttırmaktadır.
Glokomun tanısında çok farklı muayene araçları kullanılmaktadır. Bunlar; göz içi basınç ölçümü, görme sinirine ait kalınlıklar, görme alanı testinde değişimler, kornea kalınlığı, açı muayenesidir. Bu tetkikler birlikte değerlendirilip, çıkan sonuçlara göre hasta takibi, medikal veya cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Hastanemizde bu amaçla bu tetkik araçların hepsi mevcut olup, tanı konulan hastaların takibi, medikal veya cerrahi tedavileri uygulanmaktadır.
Glokom tedavisinde medikal tedavi çoğunlukla süreklilik gösterir. Cerrahi tedavi seçenekleri arasında ise minimal invaziv glokom cerrahisi, minimal invaziv bleb cerrahisi, filtran veya seton cerrahileri uygulanmaktadır.
Sonuç olarak, göz hastalıkları içersinde, nörodejeneratif özelliğe sahip bu hastalıkta maalesef hasar geri dönüşümsüz bir hasar olup, halkımız bu konuda bilinçlenmelidir. Ciddi risk faktörleri taşıyan hastaların yakın takibi ve tüm toplumun düzenli kontrolü bu sinsi hastalıktan korunmak için en etkili yöntemdir.
