4 Mart Dünya Obezite Günü Dolayısıyla Diyetisyenimiz Ayşe Sağdıç Bilgilendirmede Bulundu
04 Mart 2025

4 Mart Dünya Obezite Günü Dolayısıyla Diyetisyenimiz Ayşe Sağdıç Bilgilendirmede Bulundu

 Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmakta, vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan “Beden Kütle İndeksi”nin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk; 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Günümüzdegelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli ve önlenebilir sağlık sorunları arasında yer alan obezitenin nedeni günlük alınan enejinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasıdır.

   Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusudur; bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

   Obezite; vücut sistemleri ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemine neden olmakta, diyabet, kalp hastalıkları, kanser ve benzeri hastalıklara yakalanma riskini de arttırmaktadır.

   Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye bağlı morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.Tedavinin başarılı bir şekilde yürütülmesi için; “diyet, egzersiz ve davranış değişikliğini” içeren üçlü tedavi programı uygulanmalı, hızlı ve hatalı kilo verme yöntemlerinden uzak durulmalı, diyetisyenlerce yapılacak değerlendirme sonucu bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak bir plan yapılmalıdır.

    Obeziteden korunmak için küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme kültürü edinilmeli, toplam ve doymuş yağ, kolesterol, basit şeker alımı azaltılmalı ve aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Sebze, meyve, tam tahıl, baklagil tüketimiyle posa alımı artırılmalıdır. Günlük su tüketimi 35 ml/kg olmalı, fiziksel aktivite alışkanlığı edinilmelidir.

Dyt. Ayşe Sağdıç