SUDA DOĞUM NEDİR?
Suda doğum, anne adayının 37-38 derece sıcaklıktaki suyla dolu özel bir küvette doğumu gerçekleştirirler. Doğumun hangi evresinin suda gerçekleştiğine bağlı olarak iki tip suda doğum vardır.
Birincisinde doğumun ağrılı dönemi su havuzu içinde gerçekleştirilir ve bebek doğum yolunun son kısmına geldiğinde anne doğum masasına alınır. Buna suda doğum adı verilir.
Şayet anne bebeğini su içine doğurur ve göbek bağı su içinde kesilirse bu yaklaşıma suya doğum adı verilmektedir.
SUDA DOĞUM İÇİN KİMLER ADAYDIR?
Suda doğum, gebeliği riskli olmayan 37-41 gebelik haftaları arasındaki tüm hamileler için etkin ve güvenli bir seçenektir.
Doğum eylemi süresince bebeğin yakından takip edilmesi gereken yüksek riskli gebeler (yüksek tansiyon, şeker hastalığı, gebelik zehirlenmesi, gelişme geriliği olan bebekler, sezaryen sonrası vajinal doğum, kanamalı doğumlar) suda doğum için uygun değildirler.
SUDA DOĞUMUN AVANTAJLARI NELERDİR?
Suda doğum olgularında ağrının şiddeti azalır. Buna bağlı olarak ağrı kesici ilaç kullanımı ve epidural (belden) anlajezi riski azalmaktadır.
Suda doğum doğum ağrılarının daha ritmik ve düzenli gelmesine yardımcı olarak doğumun süresini kısaltır.
Sağladığı gevşeme ve esneklik nedeni ile doğum yırtıklarının daha az olmasına, doğum kesisi yapma ihtiyacının azalmasına neden olur.
Su havuzu içerisinde suyun kaldırma kuvveti yardımıyla anne daha rahat ve özgürce hareket edebilir.
Suda doğum yapan annelerin genel olarak doğum deneyimleri ve tatminleri, karada doğum yapan annelerden daha yüksektir.
SUDA DOĞUMUN RİSKLERİ NELERDİR?
Yeterli teknik ve personel donanımı olan ekiplerde suda doğumun ilave bir riski bulunmamaktadır. Bebeğin su içinde doğduğu suya doğumda ise nadiren suyun bebeğin ciğerlerine kaçmasına bağlı solunum sıkıntıları, göbek kordonunun gerilmesi ve yırtılmasına bağlı kanama görülebilir. Yenidoğan bebeklerde nadiren su kaynaklı infeksiyonlar bildirilmiştir.