SERABRAL PALSİ’NİN EN ETKİN TEDAVİ YÖNTEMİ ENGELLEMEKTİR
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimimiz Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü’ne dikkat çekmek için açıklamada bulundu.
Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak yaptığı açıklamada; “Serabral Palsi anne karnında veya yaşamın erken döneminde beyinde kalıcı ve ilerlemeyen hasar gelişmesi sonucu ortaya çıkan, hareket ve postür gelişimini etkileyen, aktivite kısıtlılıklarına neden olan bir durumdur.
Erken tanı ile gereken önlemlerin zamanında etkin ve doğru yönde alınmasıyla Serabral Palsi'nin önlenebilmesi, ortaya çıkması halinde ise etkisinin azaltılması mümkün olduğunu ifade eden Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak yaptığı açıklamaya şöyle devam etti.
Serabral Palsi'li bireylerin özellikle çocukluk dönemlerinde gelişimsel takip ve tıbbi tedavilerinin yapılması, doğru müdahalelerle gelişimlerinin desteklenmesinin yanı sıra özel eğitim desteği de sunularak günlük yaşamlarını kolaylaştıracak pek çok beceriye sahip olmaları sağlanabilmektedir.
Bu nedenle konuya dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 6 Ekim, birçok ülkede Dünya Serebral Palsi Günü olarak kabul edilmektedir.”
Serabral Palsi’de en etkin tedavinin engellemek olduğunu söyleyen Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak “Gebeliklerden önce jinekolojik rehabilitasyon ile sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Yeterli jinekolojik ve obstetrik bakım alınması teşvik edilmelidir. Risk grubunda çıkan kişiler için standart üstü yaklaşımlar sergilenmelidir.
SP tedavisinde ise birçok branşın birlikte, koordineli ve multidispliner bir yaklaşımla çalışması gerekmektedir. Ayrıca hasta ile birlikte ailenin de tedaviye dahil edilmesi daha başarılı sonuçlar vermektedir. Sıklıkla tedavide, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, ortopedi, çocuk nörolojisi, fizyoterapi ve iş uğraşı terapisi gibi meslek mensupları aktif rol oynamaktadır.” şeklinde konuştu.