18 Mayıs Avrupa Obezite Günü
17 Mayıs 2024

18 Mayıs Avrupa Obezite Günü Dolayısıyla Diyetisyenimiz Esra Uysal Bilgilendirmede Bulundu

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama %15-20'sini, kadınlarda ise %25-30'unu yağ dokusu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oranın %25'in kadınlarda ise %30'un üzerine çıkması obezite olarak tanımlanır. Tanı ve tip tayini için klinik uygulamalarda boy ve kilo ölçümü, beden kütle indeksi (BKİ), bel çevresi ölçümleri kullanılır.

Obezite; tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan, doku ve organları olumsuz etkileyen bir döngüye girmektedir. Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve davranış değişikliği obezite tedavisinin temel bileşenleridir.

Obeziteyi engellemek için hazır paketli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Aşırı yağ, basit şeker ve protein alımından kaçınılmalıdır. Günde 4-5 porsiyon sebze-meyve, 2-3 su bardağı süt-yoğurt tüketilmelidir. Lif alımını arttırmak için ekmekler tam buğday/ tam tahıllı/çavdar olarak tercih edilmelidir. Günlük su tüketim miktarı ortalama 2-2.5 litre olmalıdır. Günlük 40-50 dk orta tempolu yürüyüşler, egzersizler yapılmalıdır.

ESRA UYSAL