17 Nisan Dünya Hemofili Günü Dolayısıyla Hematoloji Hekimimiz Uz. Dr. Özen Oruç Bilgilendirmede Bulundu
17 Nisan Dünya Hemofili Günü dünyanın çeşitli ülkelerinde "Dünya Hemofili Günü" olarak kabul edilmekte, farkındalık oluşturması ve sorunlarının çözümüne yönelik organizasyonlar yapılması hedeflenmektedir.
Dünya Hemofili Günü ilk kez 1989 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu günde halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılmasına yönelik faaliyetler kapsamında eğitici kampanyalar, çeşitli eğlence programları ve medya desteğiyle tanıtılmaya çalışılmaktadır.
Hemofili, kanın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durum olup nadir görülen bir kanama bozukluğudur. Bu nedenle hemofilide, beklenmeyen yaralanma sonucu kanama veya cerrahi işlem sonrası yoğun kanama durumu ortaya çıkabilir. Bu durum da hayati risk oluşturabilir. Hemofili genellikle kalıtsaldır. Kalıtsallık, bozukluğun anne babadan çocuklara gen ile taşındığını ifade eder. Bu önemli hastalık ömür boyu devam eder. Yaklaşık her 5.000 erkek doğumundan birinde ortaya çıkar. Bu hastalıkta kadınlar taşıyıcıdır. Taşıyıcı olan bir annenin erkek çocuğuna %50 oranında hemofili hastalığını geçirme olasılığı vardır. Hemofili hastalığı asla bulaşıcı değildir.