Dil ve Konuşma Terapistimiz Uz. Dkt. Almila Soylu, 22 Ekim Dünya Kekemelik Günü Dolayısıyla Bilgilendirmede Bulundu.
Uz. Dkt. Almila Soylu; “Akıcı konuşma dediğimiz şey çaba gösterilmeden konuşmanın sürmesidir. Akıcılık problemi ise hepimizin aşina olduğu, zaman zaman duraklamalar tekrarlar ve bloklarla deneyimlenen bir olgudur.
Ancak bazı bireylerdeki akıcılık problemleri kişinin hayatını etkileyecek boyutta olabilir ve bu bireyler akıcılık problemlerini kekemelik tanısı adı altında deneyimlerler.
Kekemelik, konuşmanın akıcılığındaki bozulmalar (tekrarlar, bloklar, uzatmalar) ile kendini gösteren nörogelişimsel bir bozukluktur. Kekemelik, konuşma ile ilgili gerginlik ve olumsuz duyguları da içerebilir. Bu çok boyutlu problem kişinin hayata katılım motivasyonunu sekteye uğratabilir.
Özellikle kekeleyen çocuklardaki sosyal-duygusal gelişimin sekteye uğramaması için onlara karşı davranışlarımız çok önemlidir.
Çocukların gelişimini göz önüne aldığımızda kekeleyen çocukların çevresel uyaranlara karşı daha hassas olduklarını kanıtlayan çalışmalar mevcuttur. Negatif tepkisellik, çocuğun olumsuz tepkilerinin yoğunluğunu ve sıklığını ifade etmektedir. Tepkisellik; sinirlilik, öfke hali, kızgınlık duygularını ifade etmektedir Ebeveynler kekeleyen çocuklarının hafif eleştiriye maruz kaldığında hemen sinirlendiklerinden bahsederler. Kekeleyen çocuklara doğru tepkilerle yaklaşıldığında kekemelikten kaynaklı olan negatif tepkisellik azalacaktır.
Çocukların yanı sıra kekeleyen ergen ve yetişkinlere de doğru tutumlarla yaklaşmanın önemi unutulmamalıdır.
1988’den beri 22 Ekim Uluslararası Kekemelik farkındalık günü olarak kutlanmaktadır.
Toplumda kekeleyen bireylere ‘sakin ol’, ‘yavaş konuş’ ‘rahat ol’gibi geri bildirimler verilmemesi, bireyler kekelerken göz teması kurmaktan kaçınılmaması, kekeleyen bireylere konuşmaları için yeterince zaman tanınması, konuşmalarını beklerken sabırsız ve aceleci davranılmaması, sözlerinin tamamlanılmaması, nasıl söylediğinden çok ne söylediğine dikkat edilmesi bugünün hedeflediği sonuca ulaşmasını sağlayacaktır.” Dedi.