Yozgat Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcımız İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Salahattin ÜSTÜNEL 14 Kasım Diyabet Günü Hakkında Bilgilendirmede Bulundu.
14 Kasım 2020


  • SALAHATTİN ÜSTÜNEL.JPG
  • DİYABET 1.JPG

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcımız İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Salahattin ÜSTÜNEL 14 Kasım Diyabet Günü hakkında halkımıza bilgilendirmede bulundu.


Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet açlık kan şekerinin 106 üzerinde olması veya herhangi bir saatte ölçülen kan şekerinin 200 ve üzeri olması durumunda tanısı konulan kronik bir hastalıktır. Açlık kan şekerinin 100-126 arasında olması veya 2.saat tokluk şekerinin 140-200 arasında ölçülmesi ise Gizli Şeker (Prediyabet) olarak adlandırılır. Günümüzde hareketsizlik ve fast food alışkanlığı, şeker hastalığının toplumda en önemli hazırlayıcılarıdır. Kalıtımsal geçişte söz konusudur.

2000 yılında, diyabetle yaşayan yetişkinlerin küresel tahmini 151 milyondu. 2009'da% 88 artarak 285 milyona ulaştı. Bugün, 20-79 yaş arası yetişkinlerin% 9,3'ünün - 463 milyon insanın şaşırtıcı bir şekilde - diyabetle yaşadığını hesaplıyoruz. 20 yaşın altındaki 1,1 milyon çocuk ve ergen de tip 1 diyabetle yaşıyor.

On yıl önce, 2010'da, 2025'te diyabet için küresel tahmin 438 milyondu. Henüz beş yıldan fazla bir süre kaldı, bu tahmin şimdiden 25 milyonu aştı.

IDF, 2030'a kadar 578 milyon ve 2045'e kadar 700 milyon diyabetli yetişkin olacağını tahmin ediyor.

Şeker hastalığında genel olarak çok ve sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, gece idrara çıkma, susama/çok su içme, ellerde ayaklarda uyuşukluk/yanma/karıncalanma, üşüme, halsizlik, kilo kaybı, ciltte ve idrar yollarında  sık enfeksiyon gelişmesi veya oluşan enfeksiyonun kolay iyileşmemesi görülebilir. Bu belirtilerin bir veya birkaçının varlığı şeker hastalığından şüphelenilmesine yol açar.

Hastalıktan korunma yöntemi öncelikle en başta yapmamız gereken diyet yapmaktır. Diyete karbonhidrat kullanılmadan devam edilmesi gerekmektedir ve diyetle birlikte egzersizlerine dikkat etmesi gerekmekte olup şeker hastalığı bulunanların da haftada en az 3 gün 45 dakika düzenli olarak egzersiz yapması gerekmektedir. Toplumda genel olarak bütün herkesin de dikkat ederek egzersizleri düzenli olarak yapmaları önermekteyiz gerekli egzersiz ve düzenli beslenme ile şeker hastalığı kontrol altına alınabilir.

İnsülin tedavisi herşeyin sonu değildir. Ağızdan alınan ilaçlarla insülin en iyi tedavi şeklidir. İyi tedavi edilmeyen hastalarda beyin, kalp, böbrek, göz hususları oluşmaktadır. İnsülin korkusu tedaviyi olumsuz etkilemekte ve kötü sonuçlara sebep olmaktadır.


1921 yılında insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan harp cerrahı Fredrick Bantig’in doğum yıl dönümü anısına 14 Kasım Dünya Diyabet günü olarak kabul edilip, her yıl çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.


Tüm hastalarımıza sağlıklı günler dileriz.