Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimimiz Op. Dr. Ferhan ZENGİN Serviks Kanseri İle İlgili Kısa Bir Bilgilendirmede Bulundu.
19 Ocak 2022

  • SERVİKS KANSERİ 01.JPG
  • SERVİKS KANSERİ.jpg

Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimimiz Op. Dr. Ferhan ZENGİN Serviks Kanseri ile ilgili kısa bir bilgilendirmede bulundu.

Rahim ağzı (serviks) kanseri, meme kanseri kolorektal kanser ve akciğer kanseri sonrasında en sık görülen kanserlerden biridir. Erken yaşta cinsel ilişki (16 yaşından önce), sigara kullanımı, birden fazla cinsel partner varlığı, bağışıklık sisteminin baskılanmasının yanında hemen hemen tüm rahim ağzı kanserlerinde tespit edilen Human Papilloma  Virüsü (HPV) en önemli risk faktörleridir.

 Adet dönemleri arasındaki ara kanamalar, ilişki sonrası kanama, kötü kokulu akıntı, idrar yaparken ağrı, halsizlik ve iştahsızlık belirtileri ile ortaya çıkabilir. Erken dönemde yakalanmış serviks kanserli kadınların tanı koyulduktan  sonraki 5 yıllık sağ kalımları %92 gibi yüksek düzeylerdedir. Bu iyi yöndeki gelişmenin ana sebebi HPV testi ve kanser öncesi hücrelerin erken teşhisini sağlayan Pap smear testidir.

 Ülkemizde 30-65 yaş grubundaki her kadına 5 yılda bir HPV ve Pap smear testi ile tarama önerilmektedir. Bu taramalar Kadın hastalıkları ve Doğum polikliniklerinde, KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. 

Verdiği bilgilerden dolayı Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimimiz Op. Dr. Ferhan ZENGİN’e teşekkür ederiz.