Dünya Pnömoni Günü Dolayısıyla İç Hastalıkları Hekimimiz Uz. Dr. Ramazan Önalan Bilgilendirmede Bulundu
11 Kasım 2024

12 Kasım Dünya Pnömoni Günü Dolayısıyla İç Hastalıkları Hekimimiz Uz. Dr. Ramazan Önalan Bilgilendirmede Bulundu

Pnömoni (Zatürre), akciğerlerimizin hava keseciklerinin sıvı veya irinle dolmasına neden olan bir enfeksiyondur.

Pnömoniye genelde en sık bakteriyel olmak üzere, viral ve fungal enfeksiyonlar neden olur. Bakteriyel pnömoni kendi başına veya soğuk algınlığı veya grip gibi belirli viral enfeksiyonlar geçirdikten sonra da gelişebilir. Viral pnömoni genellikle hafiftir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazen hastanede tedavi görmeniz gerekecek kadar ciddi olabilir(Örnek:Covid-19 Pandemisi). Viral pnömoniniz varsa, bakteriyel pnömoniye yakalanma riskiniz de vardır. Akciğerlere yiyecek veya sıvı aspire ettiğimizde de(yanlışlıkla soluduğunuzda) pnömoniye neden olabilir.

Pnömoniye yakalanma olasılığı 2 yaş ve altı çocuklarda ve 65 yaş ve üzeri yetişkinlerde daha yüksektir. Akciğer hastalığı(KOAH,Astım) olması, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, felç veya başka bir rahatsızlıktan dolayı öksürme veya yutma güçlüğü çekmek,son zamanlarda soğuk algınlığı veya grip geçirmiş olmak, diyabet, kalp yetmezliği, orak hücre hastalığı, karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı gibi diğer kronik (uzun süreli) sağlık sorunları, belirli kimyasallara, zehirli dumanlara maruz kalma, sigara içme, aşırı alkol kullanımı ve yetersiz beslenme gibi yaşam tarzı alışkanlıkları, yoğun bakımda ventilatöre bağlı olmak riski daha da artırır.

Pnömoninin belirtileri ateş, titreme, öksürük(genellikle balgamla), nefes darlığıyle kendini gösterir. Belirtiler farklı bireylerde değişiklik gösterebilir. Yenidoğanlar ve bebekler enfeksiyonun hiçbir belirtisini göstermeyebilir. Benzer şekilde yaşlı yetişkinler ve ciddi hastalıkları veya zayıf bağışıklık sistemleri olan kişilerde daha hafif semptomlar olabilir. Hatta normalden düşük bir ateşleri bile olabilir.

Bazen pnömoni ciddi komplikasyonlara(böbrek yetmezliği, solunum yetmezliği) neden olabilir. Pnömoninin teşhisinde soğuk algınlığı veya grip ile aynı semptomlardan bazılarını gösterebilmesi nedeniyle zorluk çekilebilmektedir.

Pnömoni tedavisi, pnömoni türüne, hangi mikrobun neden olduğuna ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır: Antibiyotikler bakteriyel pnömoniyi tedavi eder. Viral pnömonide için işe yaramazlar. Bu durumlarda, antiviral ilaçlar kullanılır.
Şikayetler şiddetliyse veya komplikasyon riskiniz varsa hastanede tedavi görmek gerekebilir. Pnömoni tedavisi kişinin klinik durumuna göre bir hafta ila bir ay arasında sürebilir.

Pnömoniyi önlenemek ve korunmak için aşılar(pnömokok aşısı, grip aşısı, covid-19 aşısı) elimizdeki en büyük araçtır. Risk grubunda olan bireyler mutlaka aşılarını aile hekimlerine, göğüs hastalıkları, intaniye ve dahiliye birimlerine başvurarak yaptırmaları önem arz etmektedir. Ayrıca ellerimizi sık sık yıkamak, sigara içmemek ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak da pnömoniyi önlemede kilit rol oynamaktadır.

Dr. Ramazan Önalan