Diyetisyenimiz Onur Yıldıran Kurban Bayramı'nda Beslenme ve Et Tüketimiyle İlgili Bilgilendirmede Bulundu
03 Temmuz 2023

Diyetisyenimiz Onur Yıldıran Kurban Bayramı'nda Beslenme ve Et Tüketimiyle İlgili Bilgilendirmede Bulundu.

Kurban Bayramı dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofralarımızda etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da gelmektedir. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda da sağlıklı beslenmenin temellerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir.

Özellikle bu dönemde kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları gibi kronik hastalıklara sahip bireyler çok dikkatli olmalıdır.

Türkiye Beslenme Rehberi'ne göre günlük tüketebileceğimiz et miktarı 100-120 gr. olarak önerilmektedir. Bu miktar ortalama 4-5 ızgara köfte büyüklüğüne denk gelmektedir.

Et, iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Ancak yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Etin görünürdeki yağları ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir.

Etler, C ve E grubu vitaminleri ile kalsiyumdan fakirdir. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlamaktadır hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırmaktadır.

Bayram günü kesilen hayvan eti, sertliği nedeniyle hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratmaktadır. Bu nedenle midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olmaktadır. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti buzdolabında 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalıdır ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda -18 derecede ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.

Kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.

Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır.

Kurban Bayramı'nda genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Günlük 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.

Vücut ağırlığı kontrolünü sağlamak ve Kurban Bayramı boyunca zorlanan sindirim sistemimizi rahatlatmak amacıyla hafif tempoda yürüyüşler yapılmalıdır.

Dyt Onur YILDIRAN.JPG